maanantai 3. joulukuuta 2018

Greenpeacen tempaus herätti tunteita

En ole kirjoittanut muutamaan päivään, sillä pahin vitutukseni on laantunut. Mutta ei ainakaan siksi, että ympäristöasioissa olisi menty eteenpäin. Epäilen pääsyyksi sitä, että olen saanut purkaa sitä kirjoittamiseen. En tiedä, pitäisikö huolestua, sillä olen pitänyt sitä tunnetta eteenpäinvievänä ja tunteettomuutta taas jarruttavana tekijänä. Koin tänään kuitenkin jälleen uudenlaista tunnetta.

Greenpeacen 12 ilmastoaktivistia on pidätetty 28.11.2018 Slovakiassa kiivettyään ruskohiilikaivoksen tornii. Siellä he levittivät banderolleja, jossa vaadittiin kivihiilen käytön lopettamista. Tilanteesta tekee suomalaisittain mielenkiintoisen sen, että heistä kolme oli suomalaisia. Kuvan perusteella kaikki nuoria naisia. Nyt heitä voi uhata jopa 5 vuoden tuomio. Seurailin tilannetta eri medioiden välityksellä. Greenpeacen facebook-sivuilla julkaistiin videota, jossa joukko suomalaisia vaati huutaen Slovakian Helsingin suurlähetystön edustalla ilmastoaktivistien vapautusta.

Ensin koin jotain myötähäpeän kaltaista, sillä minun on aina ollut hankala nähdä itseäni protestoimassa minkään joukon mukana. Varsinkin, kun aktivistit ovat varmasti olleet tietoisia mahdollisista seuraamuksista, kun asioita tehdään luvatta. Ja se riski on otettu.

Sitten koin häpeää. Ei heidän vaan itseni puolesta. Nimittäin samalla, kun minä itsetutkistelen ja painiskelen tunteideni kanssa, jotkut toimivat. Oikeasti ja koko ajan. Olivatpa he sitten näyttämässä mieltä Slovakian suurlähetystön edessä tai kiipeämässä itse hiilikaivoksen torniin, he toimivat. He tekevät näkyväksi tärkeää, meitä kaikkia koskettavaa asiaa isossa mittakaavassa. Se on vitusti enemmän kuin mitä minä olen koskaan saanut aikaan. Häpeän itseäni ja häpeän tunteitani, olen surkimus.

He ovat nähneet tilaisuuden. Sillä nyt paraikaa on ne hetket, kun päätetään, minkä arvojen pohjalta me maailmaa rakennetaan, kun kaikki ovat tietoisia ilmastonmuutoksesta ja hiilipäästöjen vaikutuksista siihen. Nyt on pakko toimia!

Lähde:

https://www.facebook.com/greenpeacesuomi/

https://yle.fi/uutiset/3-10534682

https://yle.fi/uutiset/3-10535859

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/de1951de-f61f-4f42-a80e-10dc002f8a7e

1 kommentti:

  1. Nimenomaan ymmärrän minkä takia niitä banderolleja sinne käydään levittämässä, mutta toisaalta onhan siitä hirveä vaiva yhtiöille lähteä selvittämään. Kuitenkin tuntuu, että ei niitä yrityskohtaisesti kuitenkaan pystytä päättämään, vaan esimerkiksi kivihiilestä luopuminen on valtiotason päätäntötasolla. Tietenkin viisi vuotta vankeutta siitä on liioiteltua ja toivottavasti se ei toteudu.

    VastaaPoista