torstai 6. joulukuuta 2018

Itsenäisyyspäivä

Se olisi itsenäisyyspäivä ja Linnan juhlat. Tänä vuonna juhlien teemana on ympäristö. Vaikka muistelen vielä pari vuosikymmentä sitten valtionvarainministeri Sauli Niinistön puhuvan väheksyvästi pöpeliköistä, viitaten luontoon ja metsään, niin hienosti hän on kääntänyt kelkkansa noista ajoista. Vaikka äänestin presidentinvaaleissa Haavistoa, ei Niinistön ja Jenni Haukion toimintaan ja kannanottoihin ole tarvinnut pettyä. Jopa kaikessa räväkkyydessään tunnettu Pentti Linkola oli saanut kutsun juhliin, josta hän vähemmän yllättävästi kieltäytyi.

Suomen itsenäisyys on hieno asia suomalaisille. Meillä on maa, jossa tasa-arvoa ja sananvapautta on kunnioitettu. Maa, jossa ihmisellä on keskivertoa paremmat mahdollisuudet elää mieleistään elämää, olla oma itsensä. Maa, jossa koulutukseen ja sivistykseen on satsattu. Asiat olisivat voineet olla hyvin eri lailla esimerkiksi Suomen sosialistisena neuvostotasavaltana.

Luonnon kannalta asian laita onkin sitten toinen ja siinä voin yhtyä Linkolan perusteluihin. Metsää on nimittäin tässä maassa käytetty hyväksi härskimmin kuin varmaan missään muualla. Suomella on edelleen kyseenalainen kunnia metsätalouden edelläkävijänä. Metsähallituksen viime aikojen toimia katsellessa meno sen kuin vain kiihtyy. Ilman kansalaisaktivismia ja ympäristöjärjestöjen, kuten Greenpeacen, valvontaa meno olisi paikoin ollut varmasti paljon härskimpääkin.

Markkinatalous on ohjannut Suomen politiikkaa viimeiset vuosikymmenet eikä loppua näy. Milloin meiltä löytyisi tarpeeksi itsenäistä ajattelua irtautua siitä hulluudesta? Milloin Suomen itsenäinen kansa taistelee oman maansa, ympäristönsä puolesta ahneutta vastaan? Sitä odotellessa, hyvää itsenäisyyspäivää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti