maanantai 26. marraskuuta 2018

Suomalaiset huolissaan ilmastonmuutoksesta

Mitä ihmettä? Ylen alkuvuonna teettämän kyselyn mukaan suomalaiset potee huolta ilmastonmuutoksesta. Miten minä olen missannut tämän? Tunnen pientä toivon pilkahdusta sydämessäni. Voiko olla niin, etten ehkä olekaan vähemmistössä huoleni kanssa? Mikä mieletön huojennus se olisikaan.

Mutta sitten. Kyselystä on lähes vuosi aikaa. Tähän väliin on ehtinyt tulla jo lisää huolestuttavia uutisia ilmastonlämpenemisestä. Kyllä on aiemminkin puhuttu asioista, siitä kuinka luontoa tulee vaalia, päästöjä rajoitettava ja elintapoja muutettava. Vaan mitä on tapahtunut? Ei vittu niin mitään. Ei ainakaan sellaista mullistavaa, että oltaisiin isolla joukolla tartuttu härkää sarvista ja oikeasti tehty luonnonsuojelullisesti mullistavia juttuja. Niitä juttuja, joita edellytetään ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi kuten hiilidioksidipäästöjen nollaaminen.

Sitä on väännetty sotesta ja jostain ihan diipadaapasta tai siltä ne ainakin tuntuu tämän maailman tuhoutumisen rinnalla. On myös puhuttu oleellisista asioista kuten autoilun ja lentoliikenteen saastuttavista vaikutuksista, metsähakkuiden lisäämisestä, turvetuotannon haitallisuudesta, kaivosten ympäristöriskeistä ja monista muista ajankohtaisista ja polttavista aiheista. Jos kerran me suomalaiset olemme kuitenkin oikeasti huolestuneita ilmastonmuutoksesta, niin todellinen kysymys kuuluu, mitä olemme valmiit tekemään asian eteen?

Lähde:

https://yle.fi/uutiset/3-9998441

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti