torstai 15. marraskuuta 2018

Ihmiset ovat vallanneet koko maailman

Parisen vuotta sitten lensimme perheen kera Espanjaan parin viikon lomalle. "Vai oikein lensitte Fuengirolaan?". Joo, kyllä lennettiin, koska ympäristöahdistukseni oli silloin vähäisempää enkä oikein tajunnut vielä kuinka saastuttavaa lentäminen onkaan eikä meillä ollut oikein varaa muuallekaan. Siinä lennellessä jokaisen varmaan tulee katsottua jossain vaiheessa maisemia lintuperspektiivistä käsin, sillä se ei ihan jokapäiväistä herkkua monellekaan ole. Itse aina istun niin mielelläni ikkunapaikalla ja tiirailen, mitä alhaalla näkyy.

Parhaimmillaan siellä näkyy vuoria, erämaita, villiä luontoa ja paikkoja, joissa ihmisen ei tulisi tavallisesti käytyä. Mutta siinä Euroopan yllä lennellessä maisema oli hyvin virtaviivaista. Aivan häkellyin, sillä en ole liiemmin lennellyt Euroopassa. Se vain jatkui ja jatkui. Ainoat asiat, jotka maisemassa eivät olleet ihmisen suuremmin muokkaamia oli jokien vallattomat kiharat. Kaikki muu silminkantamattomiin palveli ihmisten tarpeita.

Katsopa maisemaa vaikka Ranskan, Saksan tai melkein minkä tahansa Euroopan maan yllä. Aivan helvetin ankeaa. Kuin palapelin palasia olisi liimattu vieri viereen. Kaupunkeja, peltoja, katuja, viljelmiä kaikki tyynni. Eri kokoisia suorakulmioita ja kolmioita, joita rajaa tiet ja kadut. Metsiä tai muita koskemattomia alueita vain pieninä läntteinä siellä täällä. Missä helvetissä siellä asuu yksikään kookas villieläin? Ei missään, sillä ympäristö vaikuttaa niistä varmasti valtavalta sotatantereelta. Ihminen on tunkeutunut ihan joka kolkkaan. Edes ne pienet metsäkaistaleet eivät ole välttyneet autoteiltä, sillä homo sapiens sapiensin pitää päästä autolla joka paikkaan. Villiydelle ei ole sijaa tässä maailmassa. Eläimet on ajettu nurkkaan ja jos ne sieltä uskaltautuvat ihmisen reviirille, niitä voi vaikka tussauttaa pyssyllä.

Jos joku nyt tulee pätemään, että niin ne siellä Euroopassa ja muualla, niin ei onnistu. Suomessa on toki metsän osuus hieman isompi, mutta samanlailla kaikki on virtaviivaistettu. Kuin viivoittimella vedetty koko maasto. Suot ojitettu ja metsät tiukasti rajattuina talousmetsinä, kaikki valjastettu ihmistä palvelemaan. Edes suomalaisilla ei ole aihetta ylpeillä laajoista koskemattomista metsistä. Niitä ei löydy kuin korkeintaan Lapista. Bling, olisiko jo aika herätä siitä prinsessa ruususen unesta?!

Sitten on niitä turvennuijia, jotka pitää ihmisten osuutta ilmastonmuutoksessa vähäisenä. Ikään kuin ihmisen osuus tässä suuressa muutoksessa olisi marginaalinen. Vittu katsokaa satelliittikuvia vaikka Google Mapsista ja zoomatkaa niin lähelle, että tiet ja rakennukset näkyy. Selailkaa ja skrollailkaa. Saatte juustopäät vähän perspektiiviä asioihin. Ihmiset ovat valjastaneet koko maailman itseään varten! Tämän lajin ahneudella ei ole rajaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti