torstai 22. marraskuuta 2018

Juoppojen joukko

Kaljaa, kaljaa, juusto, kaljaa, piimää, kaljaa, pakastepizza, kaljaa. Kyllä käy rassaamaan, kun katsoo lähimarketin asiakkaiden ostoksia kassalla. Juuri tänä aamuna viimeksi. Joukossa niin eläkeläisiä kuin työmiehiäkin. Satunko asumaan niin räkäisessä lähiössä, että ihmisillä ei ole muuta elämää vapaa-ajalla kuin kalja? Mielestäni lähiöni on ihan keskiverto ja Helsingissä on tusina samanmoista, joissa elää tuhansia samankaltaisia ihmisiä kuin omassa lähiössäni. Rehellisesti uskon, että alkoholin kittaus kuuluu tavallisen kansalaisen arkeen. Ja kyllä vituttaa moinen touhu.

Tämä on taas näitä poliittisesti epäkorrekteja aiheita, joista ei oikein saisi puhua varsinkaan, jos sattuu olemaan suosittu poliitikko. Mutta enemmän siitä saisi puhua muutkin kuin Päivi Räsänen. Alkoholi on suomalaisessa veressä, varmasti jo geeneissä asti. Mutta ei taatusti mitenkään perustellusti. Minä en satu nimittäin näkemään minkäänlaisia hyväksyttäviä perusteluja alkoholin suurkulutukselle enkä edes keskivertokulutukselle, sillä suomalaisen keskivertokulutus on jo ihan tolkutonta. Viimeisimpien uutisten mukaan vuodessa puhdasta alkoholia kaadetaan kurkkuihin keskimäärin reilu 10 litraa vuodessa. Siis puhdasta alkoholia. Siinä saa muutaman tölkin kietaista Karjalaa huiviin, että määrä täyttyy kaljan osalta.

Ympäristön kannalta seuraukset ovat mielestäni vain negatiivisia. Juopot paskovat paikkoja, elävät lyhytnäköisesti vain itseänsä ja juopporemmejänsä varten sekä ovat alta aikayksikön muiden elätettävänä ja hoidettavana, jos eivät juo itseänsä pian hengiltä. Sympatiaa minulta ei liikene, sillä vaikka alkoholismi on sairaus, niin se on myös tietoinen riski, jonka he ovat ottaneet, kun ovat lähteneet sille tielle. Sympatiaa minulta ei liikene siitäkään syystä, että olen nähnyt läheisieni lähtevän sille tielle, vaikka olen kyllä tehnyt mielipiteeni hyvin selväksi moisesta touhusta. He ovat kaikki tienneet kyllä, mitä siitä saattaa seurata. Kyky vastuunkantoon on vaan puuttunut.

Nämä samaiset juoppolallit ovat tukemassa juuri niitä vastavoimia, mm: konservatismia, jotka estävät maailmaa menemästä eteenpäin. He ovat jääneet sinne lapsuudenmaisemiin, jossa kaikki oli hyvin, jos oli silloinkaan - ja tuskin oli. Aika kultaa muistot, oli ne sitten kuinka kipeitä tai vääristyneitä tahansa. Kyllä sille juopottelulle luotiin perusteet jo varhaisessa vaiheessa. Joka tapauksessa maailman täytyy uudistua. Ihmisten täyttyy muuttaa elämäntapojaan selviytyäkseen, mutta siihen ei juoppo pysty, koska oman elämän hoitaminenkin on ylivoimainen homma. Suuria kuvioita, muutoksia, syy-seuraussuhteita on hankala hahmottaa pöhnässä. Siksi mikä tahansa muutos tuntuu ahdistavalta.

Juopottelu, alkoholin lipittäminen ei edistä kenenkään hyvinvointia pitkässä juoksussa. Se, että lähikaupassani on jatkuvasti kokonainen lava, joka vaihdetaan aina täyteen sen tyhjennettyä, kertoo karua kieltä siitä, miten koomassa ihmiset ovat. Mitä kaikkea sillä säästyneellä energialla voisikaan tehdä, joka syntyisi, kun ylenpalttinen hörpöttely loppuisi? Kuinka paljon piilotettua potentiaalia tuolla pöhnäisten joukosta löytyisikään, kun ihmiset raitistuisivat?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti