torstai 10. tammikuuta 2019

Lentolakko

Tuomas Kyröä lainaten, kyllä niin mieleni pahoitin, kun eräs kollega voivotteli valinnanvaikeutta. Nimittäin jonnekin piti päästä lomalle ja nimenomaan jonnekin lämpimään. Ai pirulauta, kun taas aivoissa joku niksahti. Seuraan somea aika aktiivisesti. Samanlailla useimmat kaltaiseni keskituloiset tyhjäntoimittajat tekevät ylpeänä päivityksiään Kanariansaarten matkoistaan. Lentokonematkustaminen on nimittäin edelleen sellainen ylpeydenaihe, että siitä pitää tehdä päivitys huolimatta siitä minkälaiseen säälittävään turistirysään matka kohdistuisikin. Jos olisivat hitusenkaan ympäristötietoisia, häpeäisivät.

Lentoliikenteen päästöt ovat järkyttäviä. Vaikka globaalisti lentoliikenteen osuus on "vain" noin 3-5 prosenttia kaikista kasvihuonepäästöistä, niin paremmin asia käy ilmi vaikka Maaseudun tulevaisuuden artikkelista "Yhden Phuketin lennon päästöillä perhe autoilee yli 10 vuotta". Toisaalla taas kerrotaan, että yksi Thaimaan lomamatka tuottaa saman verran päästöjä kuin vuoden autoilu. Yhtä kaikki. Volyymi on sitä luokkaa, ettei ilmasto eikä maailma kestä koko maapallon väestön huvilentelyä. Sitten on vielä niitä, jotka lentävät kotimaassa. Sitä minä en ole koskaan ymmärtänyt, sillä käsittääkseni lentokentällä pitää olla jo tuntia tai paria aiemmin ennen lentoa. Siihen kun lisää matkat vielä kentälle ja itse lento, niin siinä ajassa olisi junalla, bussilla tai autolla pistänyt menemään jo pari-kolmesataa kilometriä. Todella merkittävät erot kotimaan lennoissa ajassa säästää vain lapin lennoilla, mutta niitäkään en hyväksy.

Lentoliikenteen arvioidaan kaksinkertaistuvan 20 vuodessa, jos ei asiaan pian puututa. Siihen pitää puuttua. Kukaanhan sitä ei uskalla kieltää, mutta perkeleenmoiset verot ainakin pitäisi niille mätkäyttää, jotta hyvittäisivät jotenkin tuhonsa. Tällä hetkellä nämä asiat on kansalaisaktivisimin varassa, koska surkea suuryhtiöiden sponsoroima hallituksemme ei ole aikeissa hillitä mitenkään päästöjä - päinvastoin. Nyt ainakin tietyt tahot ovat kovasti edistämässä ympäristöä säästäviä kampanjoita, joissa ihmiset pyrkivät pienentämään hiilijalanjälkeään. On haasteita ja sitoudutaan erilaisiin tavoitteisiin. Yksi mielestäni positiivisimmista sellaisista on #lentolakko. Lentämisestä kieltäytyminen on ainoa oikea vaihtoehto niin kauan kuin päästöt saadaan tippumaan. Siihenkin on teknologia jo olemassa, vain tahto puuttuu.

Linkki:

Lentolakko.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti